Het jaar van handgemaakt

Soraya (Handmade in Holland) en Nicole (Handwerkmarkt) hebben de handen ineen geslagen om dit jaar uit te roepen tot het jaar van handgemaakt. Het doel is om makers bekendheid te geven. Zij vroegen aan mij of ik een blog wilde schrijven over hun initiatief: het jaar van handgemaakt. En dat wilde ik heel graag!

Links Soraya rechts Nicole
Soraya en Nicole

Natuurlijk wist ik wel dat er sommige dingen handgemaakt zijn maar sinds ik een Instagramaccount heb is er, wat handgemaakt betreft, een wereld voor mij opengegaan. Want er is echt heel veel moois te vinden door mensen met passie zelf gemaakt. Regelmatig bezoek ik evenementen en daar presenteren mensen vaak hun eigengemaakte producten. Je ziet gewoon dat er veel liefde en zorg aan is besteed. Als je dan iets vraagt over hun product, begint de maker te vertellen. Enthousiast en gedreven. Dat vind ik altijd geweldig.
Handgemaakt zie ik als tegenhanger van massaproductie. Natuurlijk koop ik ook wel bij de bekende winkelketens maar het geeft zoveel voldoening om iets te kopen waaraan je de liefde voor het product kunt aflezen.
Het is echt meer bijzonder als ik een vaasje in huis wegzet en ik weet wie het gemaakt heeft, welk idee erachter zit, de tijd die het heeft gekost. Voor mij is zo’n product dan heel waardevol en zeker niet door wat het gekost heeft! 

_MG_0674
Linksonder vaasje mini Elsje van Hella Duijs, daarop een ring van Stook Jewelry, konijnenkopje van Jorine Oosterhoff, midden popje van Lammers en Lammers, kopje van Laulabel, rechtsonder vaasje van Lenneke Wispelwey, daarop een houten minivaasje van René Siebum

Soraya en Nicole willen de makers meer onder de aandacht brengen en daar sta ik helemaal achter. Soms duurt het lang voor de verkoop op gang komt en ik heb ook een aantal makers gesproken die er nog een baan naast hebben. Ieder vrij moment besteden ze aan hun droom. In het weekend staan ze dan op beurzen en markten om hun product onder de aandacht te brengen. Ik kan daar alleen maar heel veel bewondering voor hebben. 

Het jaar van handgemaakt heeft als doel:
Het empoweren van zelf makers, ontwerpers en creatieve ondernemers, het verder enthousiasmeren van fans en de blijdschap en meerwaarde laten ervaren aan mensen die er tot nu toe “niks mee hebben”.  (bron: www.hetjaarvanhandgemaakt.nl/)

_MG_0677
v.l.n.r:  Studio Sluijter, Foekje Fleur, Studio Harm en Elke

Soraya en Nicole doen dat door o.a. acties en challenges te organiseren. Hiermee zetten ze een maker en zijn producten online en offline in de etalage.

Ben je nu net zo enthousiast als ik of wil je meer informatie kijk dan op : www.hetjaarvanhandgemaakt.nl/
Daar kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief.
Vergeet ook niet op Instagram om de hashtag: #hetjaarvanhandgemaakt te volgen.

_MG_0681
v.l.n.r: Maartje van den Noort, Hella Duijs, DRAAJ

One thought on “Het jaar van handgemaakt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.